Vilken planet befinner du dig på?

Eva_Hols Nyheter

Det är den fråga som Dr Alan Watkins ställer i en mycket intressanta 20 min TED Talk, som du kan se via denna länk och längre ned finner du filmen.  Det är en fråga som kräver reflektion och visst arbete och som kan förändra ditt liv. På jobbet och utanför.

De flesta av oss går omkring och tror att det är någon annan som gör att man känner som man gör. Och det är någon annans fel om jag agerar eller reagerar på ett visst sätt. Större osanning är svår att hitta. Att erkänna det är det första steget mot att ta kontroll över våra känsloliv.

Varför det skulle vara viktigt?

Det finns 34.000 känslor enligt Dr Watkins! Våra känslor styr allt i våra liv: vår hälsa, vår ekonomi, våra nätverk, vår möjlighet att nå framgång eller inte. Våra känslor styr i alla högsta grad vår förmåga att ta effektiva beslut, de styr vad som motiverar oss, de styr vårt beteende. Årets Nobelpris i ekonomi Dr Richard Thaler har bevis på mycket av detta. Om vi inte är medvetna om våra känslor, det vill säga på vilket planet vi befinner oss på, då har vi gått vilse!  Om vi inte har kontroll över våra känslor blir livet ett lotteri! Någon annan tar kontroll över det.

När vi kommer mitt i livet hamnar vi ofta i någon form av kris. Oavsett vilken kris det handlar om så slår en fundamental fråga oss med stor kraft: vad är meningen med livet? Det är det som Alan Watkins kallar ”disease of meaning”. En känsla av tomhet och ibland djup smärtan brukar breda ut sig i vår vardag och invaderar alla livsområden. Precis då om inte före behöver vi bli duktiga på våra känslor. Vi behöver bli medvetna om vår energi i rörelsen, emotioner. Vi behöver förstå på vilket planet vi befinner oss. Att sedan lära oss navigera genom solsystemet kring vår planet ger oss större perspektiv, ett rikare liv med ett bredare känsloregister. Och slutligen behöver vi lära oss hur vi tar kontroll över våra känslor för att kunna välja på vilken planet vi vill vara!

Skulle det inte vara skönt att välja just de känslor och sinnestillstånd som du vill ha just när du behöver dem? Sanningen är att vi inte måste ha någon annan känsla än dem vi väljer att känna.

Just detta, att ta kontroll över ditt känslotillstånd som stöttar dig att nå dina resultat, är en central del i en tre timmarskurs som vi på NLP Professionals håller inom kort. Håll utkik, snart får du veta mer.

Lycka till med utvecklingsarbetet!

Skribent i detta inlägg är NLP professionals samarbetspartner Vania Vicanolo