Plockar du upp tuggummi från marken?

Eva_Hols Nyheter

Häromdagen på väg till Kista centrum såg jag en man som plockade upp ett tuggummi från marken. Det var första gången jag ser någon böja sig ner efter ett tuggummi, plocka upp det och gå fram till papperskorgen och kasta det där det ska vara, dvs i papperskorgen. Mannens agerande väckte min nyfikenhet.

Jag hade gått ett par meter framför honom, stannat till vid en parkbänk för att ta av mig koftan i sommarvärmen. Det föll sig ganska naturligt för mig att fråga honom om det jag just bevittnat, en tuggummiupplockare! En man i Kista, klädd i mörkblå kostym, med portfölj i en ena handen och ett tuggummi i den andra. Hur kommer det sig att man blir en tuggummiupplockare?

– Uppfattade jag rätt när jag såg dig plocka upp ett tuggummi? sade jag till mannen. Jag tänkte att jag kan ju ha sett fel, och jag ville inte att han skulle tolka min nyfikenhet som påträngande frågvis. Han svarade – ja, det gjorde jag. Jag tappade tuggummit när jag skulle lägga det i papperskorgen och då tycker jag att man ska ta upp det, svarade han. Samtalet fortsatte vägen fram till Kista centrum då våra vägar skiljdes.

Du har kanske liksom jag noterat att det är många som inte tar upp de tuggummin som de tappar på stadens gator och torg. Tuggummin som någon annan snabbt trampar in i skon och på gatan eller trottoaren. Om någon fågel har otur så tror att tuggummit är en god brödbit och vips blir tuggummit det som kommer att förhindra fågeln att plocka riktiga brödbitar och att dricka. Fågeln går en plågsam död till mötes om den inte hittar ett sätt att skrapa av sig tuggummit som fastnat i näbben.

I en organisation brukar det finnas sådana som tar stort ansvar för både sina egna arbetsuppgifter och för helheten, men även de som tappar tuggummin som de inte plockar upp. Några blir som fåglar, som lider av tuggummin som andra tappar? Förhoppningsvis så har du anställt personer som plockar upp både de ”bollar” som de tappar på jobbet och de tuggummin de tappar? De förstår att allt de gör påverkar omgivningen på något sätt och de tar ansvar för sitt beteende så att de gör bästa möjliga för sin omgivning. Lämnar du tuggummi efter dig som andra fastnar i? Eller är du en tuggummiupplockare?

Mannen jag träffade berättade för mig att han arbetar som inköpschef på ett stort internationellt bolag. Jag hoppas att hans chefer, förstår att dra nytta av hans attityd och förmåga att tänka i system och dessutom att agera i enlighet med sina värderingar och sin kunskap. Inte alla skulle, även om de förstår att de borde, plocka upp de tuggummin de tappar.

Vill du anställa en ansvarsfull inköpschef med systemtänkande kan du maila mig, jag lovar att skicka din förfrågan vidare till mannen i den mörkblå kostymen i Kista, mannen som plockar upp tuggummin.

Du har säkert hört det engelska uttrycket ”hire for attityd”, dvs anställ den med bäst attityd. Men hur vet man då om någon har en bra attityd? Det enkla svaret är att det vet du för att du ser eller hör det. Konsten är att öka din uppmärksamhet, din medvetna närvaro, vara mer mindfull. Vill du veta hur man gör? Gå en av våra kurser. Då får du bla lära dig konsten att vara mindfull.

”Allow yourself to see what you don’t allow yourself to see.”
Milton H Erickson